A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа
"Інклюзивно-ресурсний Центр"
Буської міської ради

Те, що дитина з аутизмом хотіла б вам повідомити !

Дата: 07.02.2019 16:30
Кількість переглядів: 662

Те, що дитина з аутизмом хотіла б вам повідомити !

   Часто у батьків, виникають  питання – як достукатись до дітей з аутизмом? Аутизм – досить поширений діагноз у світі. Що стосується статистики в Україні, з 2013 по 2017 рік кількість зафіксованих випадків аутизму в Україні зросла в два рази. Про це повідомляє Центр психічного здоров’я при МОЗ.

    За офіційними даними, в 2013 році розладами спектру аутизму страждала одна дитина з 11,7 тисяч дітей, а в 2017-му – вже одна з 5,6 тис.

   Діти з аутизмом інакше сприймають світ, їм важко дається соціалізація, суспільство часто не готове прийняти їх. Але важливо допомогти дитині, а не відвернутися. Я підготувала 7 тверджень про аутизм. Ваші діти хотіли б, щоб ви знали про них. Вони допоможуть вам по-іншому подивитися на дітей з аутизмом.

1. Всі МИ унікальні

   Правда  це  здається очевидним? Аутисти так само різняться між собою, як і люди без аутизму. Не всі діти з аутизмом схожі на героя Дастіна Хофмана з фільму «Людина дощу». Будьте готовими вивчати унікальність особистостей дітей, не залежно від того, є в них аутизм, чи ні. Ви будете здивованими, коли пізнаєте їх ближче. Більш того, ви дізнаєтесь щось нове про себе.

2. Візуалізація допомагає МЕНІ краще розуміти матеріал

   Майже у всіх дітей з аутизмом є одна спільна проблема – ускладнене сприйняття тексту. Навіть якщо вона може читати, корисно включати до навчання візуальні ефекти, презентації, демонстративні картки. Загалом, для всіх без винятку буде корисною така тактика.

3. Я не дивлюся на вас, але це не значить, що не чую

   Зазвичай, діти з аутизмом прекрасні слухачі. Вони можуть бути надзвичайно чутливими, проникливими та сприйнятливими до слова. Але вам може здатися, що дитина «відсутня» літає десь у своїх думках. Розмовляючи з дитиною один на один, ви можете відчути певне розчарування через відсутність зорового контакту. Будь ласка, не просіть  подивитись на вас.

4. Зрозумійте МЕНЕ та підтримайте

   Ваша дитина не може сидіти спокійно? Організуйте для неї особливе місце для роботи – гойдалку, стіл для роботи стоячи, подушку для сидіння. Руки  дитини постійно рухаються та не знаходять собі місця? Щотижня пропонуйте іграшку для рук (кубик Рубика, спінер, головоломки тощо), це допоможе дитині зосередитись.

5. Я хочу, аби в МЕНЕ були друзі

   Діти з аутизмом, так само як і інші, хочуть, аби їх приймали. Звісно, дружні стосунки у цьому контексті можуть мати особливий характер. Бо їх соціальна витримка може бути нижче, ніж у однолітків. Але важливо надавати цю можливість кожній дитині.

6. Спитайте, як Я хочу, аби МЕНЕ називали

   На жаль, у наш час не звикли говорити про дітей з аутизмом (та загалом про дітей з обмеженими можливостями). Одна з проблем – як називати дитину з огляду на його діагноз. Суперечки точаться і досі. Аутизм – це не лайка, не образливе слово, і цуй діагноз не робить її менш гідною людиною.

7. Допоможіть МЕНІ знайти безпечне місце

   Діти з аутизмом та порушенням сенсорної обробки можуть сприймати буденні для вас речі як щось надзвичайне. Але, на жаль, вони не завжди можуть описати свій тривожний стан та захиститися від нього. Допоможіть йому відчути себе в безпеці. Хваліть, коли робить успіхи. Те, що для більшості буденність, для дитини з аутизмом – важливе досягнення. Станьте її голосом, коли немає слів. Поговоріть з психологами, знайдіть спосіб з’ясувати, що тривожить та що дарує відчуття спокою дитині. І зробіть все, аби їй були доступні ці допоміжні захисні речі.


   Діти з аутизмом мають проблеми з соціалізацією. Вони можуть не говорити з вами, не дивитись, нетипово реагувати на звичайні речі, але є одна річ, яка діє безвідмовно. Це мова любові. І цією мовою мають спілкуватися з дитиною УСІ.

  Існує безліч прикладів, коли аутистів вважали взагалі нездатними навчатись, натомість правильний підхід дозволив виявити таланти. У ваших силах зробити складне життя простішим саме для цієї дитини.

 

Практичний психолог ІРЦ

Сендега С. О.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора