A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальна установа
"Інклюзивно-ресурсний Центр"
Буської міської ради

Про підсумки 2019-2020 навчального року

Дата: 01.06.2020 10:23
Кількість переглядів: 172

«…Кожен фініш ? це по суті старт…»
Ліна Костенко


Закінчується 2019-2020 навчальний рік, особливий і нелегкий, рік, який приготував учасникам освітнього процесу чимало неприємних сюрпризів. Попри всі негаразди і випробування освітяни та учні мають чимало досягнень, перемог та цінних надбань.


З метою виявлення здібних дітей і підлітків, збереження й розвитку їхнього інтелектуального потенціалу, творчої роботи вчителів, в районі успішно реалізується Програма «Обдаровані діти», відповідно до якої рішенням сесії Буської районної ради нагороджено премією 10 учнів-призерів за перемогу в обласному етапі всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін. Маркіяна Кирика, учня Буської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2, нагороджено іменною премією (у розмірі 1000 грн.) на вшанування пам’яті Героїв Небесної Сотні та героїв, полеглих в зоні АТО. А сектор освіти Буської РДА преміював у розмірі 1000 грн. 10 педагогів ЗЗСО району, учні яких стали призерами ІІІ етапу всеукраїнських учнівських олімпіад з базових дисциплін у 2019-2020 н.р.


Переможцями і призерами всеукраїнських та міжнародних змагань, чемпіонатів України стали 13 вихованців Буської дитячої спортивної школи, які також будуть премійовані.
Неослабно в полі зору було військово-патріотичне виховання учнівської молоді. Так, команда Ожидівської ЗОШ І-ІІІ ст. (молодша вікова група) зайняла І місце в обласному заочному конкурсі-звіті (текстовий фото-онлайн формат) про роботу роїв гри «Сокіл («Джура») у 2020 році.


Багато школярів ЗЗСО стали цьогоріч переможцями обласних природничих конкурсів та акцій, а саме: «Квітковий вернісаж» - 10 учнів, «Птах року» -7 учнів, «Вчимося заповідувати» - 1 учень, «Ліси для нащадків» - 1 учень, «Біощит-2019» - 1 учень, «Природа і фантазія» - 4 учні, «Годівничка» - 4 учні.


Чимало призових місць на рахунку педагогів та вихованців Буського БДЮТ за участь в обласних та всеукраїнських конкурсах і фестивалях, як от: «Сурми звитяги» -10 призових місць, «Космічні фантазії» - 9, фотоконкурс «Моя Україна» - 4, «Різдвяна зірка» та «Різдвяна свічка» - 4, «Різдвяна шопка» -4, «Сонячний Великдень» - 4, «Стильний папір. Настрій в кольорі» - 4, «Планета талантів» - 3.


Старшокласники стали переможцями обласних конкурсів пошуково-дослідницьких робіт на тему «Моя земля-земля моїх батьків» (І місце) і «Українська революція: 100 років надії і боротьби» (ІІ місце).


Вчитель навчає і вчиться сам, постійно перебуває у творчому пошуку, на шляху до самовдосконалення. Тому щороку районний інформаційно-методичний центр сектору освіти Буської РДА заохочує педагогів до участі у всеукраїнському конкурсі «Учитель року».


За цьогорічними підсумками у номінації «Початкова освіта» переможцем І туру стала молодий педагог Гутисько-Тур’янської ЗОШ І ст. Наталія Олива, яка увійшла у п’ятірку найкращих педагогів Львівщини, а Марія Барак, учитель НВК «Буська ЗОШ І ст.-гімназія-інтернат імені Є.Петрушевича при ЛНУ імені І.Франка» виборола ІІІ місце.
Учителі початкових класів активно впроваджують у життя концептуальні засади Нової української школи. Із тисячі вчителів з усієї України успішно склали сертифікацію три педагоги початкової ланки, а саме: Галина Чеховська (Буська гімназія), Галина Пацалон (НВК «Чанизька ЗОШ І-ІІ ст.»), Наталія Олива (Гутисько-Тур’янська ЗОШ І ст.) та отримали 20% надбавку до заробітної плати.


Тренери НУШ Галина Чеховська, Галина Пацалон провели тренінги для 57 вчителів 1-х класів ЗЗСО району, які навчають дітей за програмою Нової української школи. 95 педагогів 1-2-х класів пройшли навчання з питань використання ігрових технологій та діяльнісних методів навчання в умовах Нової української школи. Учні 1-2 класів забезпечені одномісними партами, дидактичними матеріалами, що відповідають сучасним вимогам, а педагоги ? комп’ютеризованим робочим місцем.


Справжнім викликом для педагогів району стало дистанційне навчання під час карантину через пандемію Covid-19. Методисти РІМЦ надали методичні рекомендації щодо використання інформаційних технологій, освітніх онлайн-платформ та учительських сайтів. Крім того, кожний учитель самостійно шукав освітню платформу, веб-ресурс, соціальну мережу, яка для нього найзручніша та найоптимальніша для спілкування з учнями і батьками, практикували індивідуальні консультації.


Не залишили без уваги і дітей з особливими освітніми потребами. Під час запровадження карантину фахівцями інклюзивно-ресурсного центру створено вайбер-групу для батьків, діти яких отримують корекційно-розвиткові послуги (25 дітей, які не відвідують школу). Проведено онлайн-нараду для асистентів інклюзивного навчання, розроблено методичні рекомендації-буклети для батьків та педагогів. А взагалі протягом року надано методичну допомогу педагогам та батькам щодо організації та проведення навчання за індивідуальною формою навчання (педагогічним патронажем) для 23 учнів, навчання в інклюзивних класах ЗЗСО для 19 учнів, навчання та виховання в дошкільних інклюзивних групах для 6 дошкільників.


Незважаючи на складні економічні умови, карантинну ситуацію, сектор освіти Буської РДА спільно з Буською РДА і районною радою успішно реалізують Програму розвитку освіти Буського району на 2018-2020 рр., яка передбачає підвищення загальної інформаційної грамотності та комп’ютерної культури учасників освітнього процесу шляхом забезпечення закладів освіти комп’ютерною та мультимедійною технікою.
Освітяни ЗЗСО І-ІІ та І-ІІІ ст. згідно з поданими замовленнями отримали на суму 2 280 456,00 грн. різноманітну комп’ютерну техніку:
принтери кольорові багатофункціональні ? 26 шт.
проектори довгофокусні фірми «EPSON» ? 5 шт.
комп’ютерні класи (7+1 формат ноутбук) ? 6 шт.
комп’ютерні класи (10+1) ? 5 шт.
мультимедійні панелі ? 3 шт.
За сприяння благодійників поліпшилася матеріально-технічна база інклюзивно-ресурсного центру.


Попереду ? довгоочікувані канікули, а для вчителів ? відпустки. Сподіваємося, що карантин швидко закінчиться і всі здорові, повні сил та енергії у вересні повернуться до звичного режиму навчання у відремонтовані та оновлені шкільні приміщення.


Галина Олійник,
завідувач сектору освіти Буської РДА


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора